Kültür, insanların hayatlarının güçlü bir parçasıdır. Kültür insanların görüşlerini, değerlerini, espri anlayışlarını, umutlarını, sadakatlerini, davranışlarını, endişe ve korkularını etkiler. İster Amerika’da ister Kanada’da yaşayın ya da ister Nepal’de ister Paraguay’da yaşayın siz kültüre sahip olan diğer insanlarla etkileşim içindesiniz.
Öyleyse, kültür nedir? Niçin bizim hayatımızda bu kadar önemlidir?
Kültür, belli bir insan topluluğunun, dil, din, mutfak, toplumsal alışkanlıklar, müzik ve sanat tarafından tanımlanan karakter ve bilgi birikimidir. Diğer bir deyişle, kültür, bizim dünya görüşümüzü şekillendiren ve nerede doğup büyüdüğümüze göre gelişip, değişen bir enstrümandır.
Elbette, kültür yokmuş gibi ve farklılıklar hiç önemli değilmiş gibi davranabilirsiniz. Ama kabul edin ya da etmeyin, aileniz, memleketiniz, arkadaşlarınız ve gelenekleriniz sizi birçok yönden etkiledi. Örneğin, Kazakistan’da doğan birisi, New York’ta doğup büyüyen birisine göre dünyayı farklı bir perspektiften görecektir. Lakin, her iki kişi de hayalleri ve umutları var, her ikisi de yeni bir güne uyur ve uyanırlar. Kısaca, bizler hepimiz insanoğluyuz. Hepimiz insancıl duygular ve hisler paylaşıyoruz. Hepimizin korkuları ve umutları var.
Peki ya çeşitlilik?
Çeşitlilik, farklılıkları hoşgörme ve anlamaktan çok daha fazlasıdır. Bu, tamamen sizinle aynı olmayan insanlara saygı duymak ve farklılıkları birer zenginlik olarak kabul etmektir.
Lakin, bizler kendimizden farklı olan insanlara ayrımcılık yapıyoruz.
Son dönemlerde, bu ayrımcılığı ve ırkçılığı geçmişten çok daha fazla hissediyoruz. Rengi, dini, cinsiyeti,memleketi, ülkesi ve siyasi düşünceleri bakımından insanları yok sayıyor ve onlardan nefret ediyoruz. Bu açıdan bakıldığında, diğer kültürlere olan hoşgörüsüzlük, toplumlarda kaoslara neden olur. Bu yüzden, yönetim mekanizması olarak da bilinen hükümet, tüm vatandaşlarına eşit mesafede yaklaşmalıdır. Çünkü hiçbir kültür diğerinden üstün değildir.
Unutulmamalıdır ki, dinlediğimiz müzik, yediğimiz yemek, giydiğimiz kıyafetler ve farklı dans türleri diğer kültürden gelmektedir. En basit biçimde, Hint, Meksikalı, İtalyan, İspanyol, Türk ya da diğer herhangi bir mutfak olmadan bir düşünün. Bu sizin ideal yemeğiniz mi?
Eğer birlikte huzur içinde yaşamak istiyorsak, kültürel ve etnik toplumlar arasındaki farklılıkları hoşgörmeli ve kabul etmeliyiz. Irkçı önyargıları ve sterotipleri bir kenara bırakın. Sadece çeşitliliği 7 farklı renkten oluşan bir gökkuşağı olarak düşünmeyi deneyin. Gökkuşağının bir rengi olarak her kültür, kimlik ve dinin hem yalnız hem de diğer renklerle bir bütün halinde bir anlamı olduğunu unutmayın.
Kaynak: http://citizensmedia.eu/article-cultural-diversity-by-umut-acikgoz