Yerel, ulusal ve uluslararası boyutlarda çalışmalar yürüten bir gençlik derneği olarak, tüm bu çalışmalarımızı daha etkili bir şekilde sürdürebilmek için bizim gibi aktif çalışan sivil toplum örgütleriyle, platformlarla ve ağ kuruluşlarla sürekli işbirliği içerisindeyiz. Üyesi olduğumuz ağ kuruluşlar, bize güç katmaya devam ediyor.
Eurodesk Ağı
2012 yılında akredite edildiğimiz ve bünyesinde yer almaktan büyük gurur duyduğumuz Eurodesk, gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları hakkında bilgi sağlayan Avrupa Bilgi Ağı. Tüm AB ve diğer program ülkelerinde kurulmuş olan Eurodesk, Türkiye’de Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2008 yılında faaliyete geçirildi.
Eurodesk Türkiye Temas Noktaları, TC. AB Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından, gençlere ve gençlere hizmet edenlere Avrupa Fırsatları hakkında bilgi vermekle yetkilendirilmiş kuruluşlardır. Türkiye genelinde toplam 175 aktif Eurodesk Temas Noktası bulunmaktadır. Derneğimizin Eurodesk kapsamında yürüttüğü çalışmaları görmek ve bilgi almak için tıklayınız.
YOUTHART’ın Eurodesk Temas Noktası olarak çalışmalarını Eurodesk İrtibat Kişisi Murat Akbıyık koordine ediyor.
Türkiye Ulusal Ajansı Danışma Kurulu
Proje bazlı çalışmalar yürüten derneğimizin aslında en büyük destekçi Türkiye Ulusal Ajansı ve genel anlamıyla Avrupa Komisyonu. Başvurduğumuz gençlik değişimi, seminer, eğitim kursu, Avrupa Gönüllü Hizmeti gibi projelere verdiği binlerce Euro’luk fonlarla yerel ve uluslararası faaliyetler yürütebilmemiz için bize maddi kaynaklar sunuyor.
Avrupa Birliği Bakanlığı bünyesindeki Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı)nın uygulayacağı alternatif politikaları üretmek ve Türkiye’nin AB Eğitim ve Gençlik Programlarından azami derecede istifade etmesini sağlamak üzere resmi yönetmelik ile kurulan ve Türkiye’nin önde gelen 112 kurumunu bir araya getiren Danışma Kurulu’nda YOUTHART da yer alıyor ve Türkiye gençliğini temsil ederek Erasmus+ başta olmak üzere Avrupa Fırsatlarını daha etkili kullanmak üzere çalışmalar yapıyor. Derneğimiz Danışma Kurulu’nda başkanlık nezlinde temsil ediliyor ve YOUTHART Temsilcisi Murat Akbıyık Danışma Kurulu Divan Heyeti’nde yer alıyor.
European Youth4Media Network (Y4M)
Almanya merkezli olan ve 30 ülkeden 48 üyesi olan bu network’e 2012 Haziran ayında dahil olduk. Uzun vadeli çeşitli proje ortaklıkları kurduğumuz network’te yer alan organizasyonlar daha ziyade medya, televizyon, sosyal medya gibi bizim de aktif çalışmalar yaptığımız alanlarda projeler yürütüyor. YOUTHART, European Youth4Media Network’te başkanlık nezlinde temsil ediliyor ve network’ün en aktif üyeleri arasında yer alıyor. Her yıl Avrupa’nın başka bir şehrinde gerçekleştirilen Youth4Media Network Genel Kurul’da YOUTHART’ı Murat Akbıyık temsil ediyor.
Youth4Media Network’e dahil olduğumuzdan bu yana birçok medya projesine ortak olduk ve yeni projeler geliştirdik. YOUTHART’ın kurumsallaşma sürecine çok katkısı olan bu projelerimizden bazıları şunlar:
- “Learning Media” Sivil Toplum Diyaloğu projesi, Şubat 2016 – Mayıs 2017, İstanbul, Münster, Selanik
- “Citizens Media” Sivil Toplum Diyaloğu projesi, Ekim 2014 – Aralık 2015, İstanbul, Münster
- “Face Up” Youth in Action Programı Gençlik Destekleri projesi, Ağustos 2014 – Eylül 2015, İstanbul, Münster, Selanik, Timusoara
- “Media4Inclusion” Avrupa Birliği Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları projesi, Ağustos 2013 – Temmuz 2015, İstanbul, Münster, Selanik, Sheffield
- Medya Eğitim Kursu, Mayıs 2013, İstanbul
Gençlik Örgütleri Forumu (Go-For)
2015 Şubat’ta katıldığımız bu ulusal ağ, Avrupa Gençlik Forumu nezlinde Türkiye’yi temsil eden Ulusal Gençlik Konseyi olarak ulusal ve uluslararası boyutta faaliyet gösteriyor. YOUTHART’ın Go-ForTemsilcisi olan Çağlar Çalı Go-For’da Eğitim Masası Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi.
Türkiye’de gençlik politikasının hak temelli bir yaklaşımla ele alınması konusunda çalışan Gençlik Örgütleri Forumu, gençlik örgütlerinin birlikte hareket ettiği ortak bir platform. Bugüne kadar Türkiye’de gençlik çalışmalarının ve politikalarının gelişimi konusunda sivil yapıların katkısı çok sınırlı düzeyde olduğu için, Go-For gençlik politikalarının oluşum süreçlerine gençlik örgütlerinin aktif katılımını sağlamak üzere yola çıkan bir örgüt ve evrensel standartlarda bir gençlik politikasının kamu ve sivil toplum eş güdümüyle yasal güvence altına alınmasını ve uygulanmasını savunuyor. Gençlik Örgütleri Forumu, hak temelli gençlik politikasının hem kamu hem de sivil toplum kuruluşları tarafından daha iyi anlaşılmasını ve böylelikle etkisini arttırmayı hedefliyor.
Ulusal Gençlik Parlamentosu (UGP)
2012 Mayıs’ta katıldığımız bu ulusal ağ kapsamında, farklı kentlerdeki Gençlik Meclisleri’nin temsilcileri, çeşitli bölgesel ve ulusal ölçekli toplantılar ve diğer etkinlikler aracılığıyla düzenli olarak bir araya geliyor. YOUTHART’ı Ulusal Gençlik Parlamentosu’nda Çağlar Çalı temsil ediyor.
Yerel Gündem 21 Programı kapsamındaki bu yerel gençlik platformlarının oluşturdukları bu ulusal ağ, 2001 yılından itibaren süren hazırlık toplantılarının ardından, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği önderliğinde 19 Mayıs 2004 tarihinde 77 ilden 306 gençlik delegesinin katıldığı Genel Kurul toplantısı ile Ulusal Gençlik Parlamentosu adı ile kuruldu ve günümüzde 72 ilden 48 gençlik meclisi, 73 sivil toplum örgütü ve 91 öğrenci kulübünden oluşan 212 üyeye sahip. YOUTHART, Ulusal Gençlik Parlamentosu’nda başkanlık nezlinde temsil ediliyor. UGP ile işbirliği yaptığımız ve aktif katılım sağladığımız bazı proje, kampanya ve etkinlikler şunlar:
- “Genç Dostu Adaylar ve Genç Dostu Kentler” Kampanyası
- “Seçilmek İstiyorum” Kampanyası
- “Sosyal Medya Okuryazarlığı” Eğitimleri
- “Geleceğini Şimdi Yönet” Eğitimleri
- “Paramı Yönetebiliyorum” Eğitimleri
- “Yaz Okulu”
2012-2013 yıllarında Anna Lindh Avrupa-Akdeniz Kültürler Arası Diyalog Vakfı’nın sağladığı fonla projeler gerçekleştiren YOUTHART, Anna Lindh Türkiye Ağı’na üyelik sürecini tamamlamak üzere.
Anna Lindh Avrupa-Akdeniz Kültürler Arası Diyalog Vakfı’nın merkezi Mısır – İskenderiye’dedir ve Akdeniz’in her iki kıyısındaki toplumların ve insanların, birbirlerine yakınlaşması ve ortak projeler gerçekleştirmesi amacıyla kurulmuştur. Avrupa-Akdeniz İşbirliği’nin 44 üyesi tarafından kurulan vakıf, bölgenin ortak geleceği için sivil toplum desteklemekte, Akdeniz’de kültürler arası işbirliğini geliştirmek amacıyla insanları bir araya getirmektedir. Vakıf kurulduğu 2005 yılından bu tarafa, farklı kültür ve inançlardan insanlar arasında karşılıklı algılamalar üzerine etkileyen faaliyetleri desteklemekte, hem de bölge çapında 3000 üzerinde sivil toplum kuruluşu çatısı altında toplamaktadır. Vakıf amacı çeşitli faaliyet ve eylem yoluyla Avrupa-Akdeniz Bölgesi için Kültürlerarası Strateji gelişimine katkıda bulunmak, karar vericiler ve kurumları ile ortak değerleri savunan öneriler sunmayı amaçlanmıştır. Vakıf bölgedeki toplumlar arasında son yıllardaki yanlış anlamaları ve ilişkilerini etkileyen önemli konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Vakıf Akdeniz’de bir refah alanı yaratılmasını ve birlikte barış içinde yaşamayı desteklemektedir. Vakıf çeşitlilik ve bir arada yaşama için diyalog ve köprü oluşturmaya çalışmakta; birlikte yaşamayı ve çeşitliliği desteklemektedir. Vakfın programı toplum yararına ve sosyal diyalog temalı faaliyetler üzerine yoğunlaşmıştır. Konular; Eğitim ve Gençlik; Kültür ve Sanat, Barış ve İşbirliği varlığı; Değerler, Din ve Maneviyat, Şehirler ve Göç, Medya.
TDM 2000 International Network
2008 yılında kurucu üyeleri arasında yer aldığımız ve Ağustos 2013’e kadar aktif bir şekilde projeler geliştirdiğimiz ve birçok uluslararası ortaklıklar kurduğumuz bu network’ün merkezi İtalya – Cagliari’de. Biz network’ten ayrıldık, ancak network yönetimi ve üye kuruluşlarıyla birebir kurumsal ilişkilerimiz devam ediyor.